Sök fram informationen med mobilen
Tips: Sökmotorn Google har för många blivit ett ovärderligt arbetsverktyg för research och all form av informationssökningar på Internet. Allt snabbt tillgängligt från persondatorn. Vad många dels inte kanske känner till, eller inte ännu funnit samma behov av är att göra samma sökningar från mobila enheter. En stor anledning är då förstås att bildskärmen i mobiltelefoner sätter stora begränsningar när det gäller att presentera webbaserad information, eftersom de flesta webbplatser inte är gjorda för det formatet.

En nyhet från Google tar nu sikte på ovan nämnda problem. En mycket bra tilläggstjänst som görs tillgänglig i Googles mobila söksidor där man lagt till ett sökalternativ som de kallar för ”Mobile Web” där sökresultaten filtreras så att bara mobilt anpassade sidor visas. Detta underlättar avsevärt om man kan hitta den eftersökta information direkt i ”rätt” format så att säga. Tjänsten är fortfarande i en testversion (Beta) men alltså fullt fungerande.

När det gäller Google så finns denna sökmotor tillgänglig i två mobilt anpassade format kallade ”xhtml” respektive ”wml”. Vad du kan använda beror helt på vilket/vilka format din mobiltelefon stödjer. Prova dig fram och välj det som fungerar bäst i din mobil. Adresserna till Googles två mobila söktjänster/format är följande:

xhtml-formatet:
http://www.google.com/xhtml
xhtml-formatet (Svensk version):
http://www.google.se/xhtml

wml-formatet:
http://www.google.com/wml
wml-formatet (Svensk version):
http://www.google.se/wml