Ny trendrapport om framtidens svenska detaljhandel
År 2020 spås svensk detaljhandel ha ökat med 30 procent jämfört med idag och omsätta 713 miljarder kronor. En hållbar utveckling kommer att ske med hjälp av miljömedvetna konsumenter, klimatsmarta handelsplatser och ett ökat utbud där varor och tjänster vävs ihop. Detta och mycket mer presenteras i KonsuMera, en ny trendrapport från Svensk Handel där man har samlat flera olika interna och externa experter för att analysera framtidens detaljhandel.
Handeln sysselsätter i dag en halv miljon människor och är därmed en av Sveriges viktigaste drivkrafter för tillväxt och välfärd. Svensk Handel spår att tillväxten kommer att fortsätta även under det kommande decenniet samtidigt som utvecklingen sker på ett mer hållbart sätt.

”De företag som klarar omställningen till en grönare och mer hållbar utveckling kommer sannolikt att vara framtidens stora vinnare”, säger Linda Hedström, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

Framgångsfaktorer år 2020 kommer bland annat att vara klimatsmarta förpackningar och varor med ökad livslängd. Istället för att handeln enbart erbjuder traditionell konsumtion blir det vanligare att kunden till exempel hyr en vara. I framtiden kommer vi också att kunna se handelsplatser som i allt högre grad utvecklas till sociala och upplevelserika mötesplatser, där konsumenterna både handlar, umgås och exempelvis går en utbildning i butiken.

”Kunden år 2020 är på v??g, på plats, påkopplad, påläst och vill ha varor på sitt eget sätt. Detta ställer företagen och handelsplatserna inför helt nya utmaningar. Medarbetarna i handeln går alltmer från butiksbiträden till uppskattade säljare i elitklass”, säger Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

Källa: Svensk Handel AB