Ny sökagent för mediabevakning lanserad – bevakar nätet smartare
Nu kommer nästa generations sökagent. Med en patenterad sökteknologi som baseras på språkförståelse, inte statistik, blir den nya agenten mycket träffsäker. Den är utvecklad för journalister, pr-konsulter, reklamare, marknadsförare, informatörer och andra som är i behov av träffsäker informationsinhämtning från nyhetssajter.
Tjänsten, FindAgent, har utvecklats av det svenska mjukvaruföretaget Hapax Information Systems. Varje dag övervakar den automatiskt över 500000 webbsidor på över 600 svenska och internationella nyhetssajter. FindAgent söker av de viktigaste källorna kontinuerligt och levererar resultaten per e-post tre gånger om dagen, vilket enligt Hapax är, tre gånger oftare än den största konkurrenten.
”Den stora skillnaden mot andra sökagenter är att den reducerar bruset till ett minimum. Du får ingen onödig information, utan bara relevanta fakta som du har frågat efter. Jämfört med traditionell pressklippsbevakning via post är den dessutom både snabbare och betydligt billigare”, säger Peter Braroe, VD för Hapax Information Systems.
Andra sökagenter på marknaden baseras på nyckelord och statistiska beräkningar. För dem är dokument bara ”säckar med ord” och de levererar svar utifrån om nyckelorden som agenterna söker efter finns i ”säcken”. FindAgent analyserar som enda sökagent på marknaden, de språkliga beståndsdelarna (subjekt, objekt, verb etc.) i texterna.
Exempelvis om du vill veta hur Kurt Hellström kommenterar Ericssons senaste rapport. FindAgent kommer då inte att skicka dig alla texter där ”Hellström”, ”Ericsson” och ”rapport” finns med, utan Kurt Hellström måste verkligen ha kommenterat Ericssons senaste rapport specifikt, för att svaret ska skickas till dig.
Sökteknologin har utvecklats av ett team språkvetare och programmerare på Hapax Information Systems, där bland annat Eva Ejerhed, professor i datalingvistik, har ingått. Hon har under 20 år studerat språkteknologi som professor på Umeå universitet och som gästforskare på Massachussets Institute of Technology (MIT) och AT&T Laboratories i USA.
FindAgent (www.findagent.biz) kostar från 625 kronor i månaden och kan provas kostnadsfritt i tio dagar. Teknologin kan även köpas på licens. Följ källänken nedan för mer information.

Källa: FindAgent