Lantmäteriet säljer fastighetsinformation och flygfoton på Internet
Lantmäteriet är Sveriges första myndighet med en e-handelsplats på Internet (www.lantmateriet.com). Där kan man bl.a. titta på och köpa flygfoton, kartor och söka efter fastigheter. Flygfotona är så detaljerade att bilar och i vissa fall människor syns. På Lantmäteriets sajt kan den som vill gå in och titta på flygfoton över hela Sverige det kostar ingenting. Det är först när man beställer en bild som Lantmäteriet tar betalt.

Men sajten rymmer även mer än flygfoton. “Vår kartbutik på nätet, som funnits ett tag, kommer också att ingå i den nya sajten och successivt byggas ut med fler produkter. Där har man sedan årsskiftet kunnat hitta en välsorterad butik med kartor, atlaser och sjökort. Nu kompletterar vi sajten med bland annat fastighetsinformation i nya former, säger Joakim Ollén, generaldirektör för Lantmäteriet “.

På www.lantmateriet.com finns även två tjänster framtagna speciellt för fastighetsmäklare, banker m.fl. Dessa tjänster heter FastighetSök och KartSök. De går ut på att man via adress, eller genom att peka på en karta, kan få fram uppgifter som ägarförhållande, taxeringsvärde, adresser m.m. på en fastighet. För att nyttja dessa tjänster måste man först teckna ett avtal med Lantmäteriet.
Sources : Lantmäteriet