eGems – programvara som stödjer researcharbete på Internet
Ett stort problem när man gör research på nätet är vad man skall göra av all den information som man hittar i olika format. Ofta handlar det om mindre textstycken, bilder och länkar som man vill spara i något syfte. Det vanliga sättet är då tex att spara länken som favoriter/bokmärke i webbläsaren och/eller klippa och klistra den text man vill ha kvar. Sedan gäller det att komma ihåg varför länken sparades om man nu mot förmodan skulle hitta den bland alla andra länkar. Även om man skapar ett eget ”hyfsat” system med hjälp av katalogstrukturer mm så får man gå tillbaka och leta upp källan senare med dubbelarbete som följd. Tillvägagångssätten är många men de flesta är tyvärr ineffektiva om man arbetar professionellt med research på Internet. Att organisera information och hålla koll på källorna är långt från enkelt.
Ett tips på en billig programvara som råder bot på ovan är ”eGems Collector Pro”. Med eGems kan du hantera dina researchprojekt på ett föredömligt enkelt och smart sätt. Med eGems i bakgrunden kan du spara tex textinformation, bilder och länkar från Internet och andra program genom att bara markera och släppa det på eGems-ikonen. Om informationen hämtades från Internet sparas förutom texten automatiskt även länken till källan. Till varje sparad informationsbit kan du lagra utförliga bibliografiska källdata vilket är både viktigt och mycket användbart när du senare skall använda informationen.
När man i ett senare skede skall skriva en rapport eller dylikt där informationen skall ingå kan du på samma enkla sätt bara dra-och-släppa texten eller bilden rätt in i exempelvis ditt ordbehandlingsprogram. Programmet lägger då dessutom, om man önskar, automatiskt in en komplett källhänvisning!
Programvaran kostar nu cirka 60 US dollar och kan laddas ner gratis för en 30 dagars test genom att följa källänken nedan. Se till att då samtidigt ??ven ladda ner den senaste uppdateringen av programmet som finns i en särskild ”Maintenance Release” fil.

Källa: eGems Collector Pro